Tu e lexu qitash
Kanadaja ndalon terapinë e konvertimit, duke u bashkuar me një pjesë të vogël të kombeve të tjera

Kanadaja ndalon terapinë e konvertimit, duke u bashkuar me një pjesë të vogël të kombeve të tjera

Kanadaja ka ndaluar zyrtarisht të ashtuquajturën “terapia e konvertimit”, praktikë e diskredituar gjerësisht që kërkon të ndryshojë seksualitetin e njerëzve LGBTQ+, në një lëvizje historike.

Projektligji, i cili u miratua për t’u bërë ligj të mërkurën, do të hyjë në fuqi 30 ditë nga ajo kohë, më 7 janar.

Sipas projektligjit C-4, kodi penal kanadez do të ndryshohet në mënyrë që ata që bëjnë që një person tjetër t’i nënshtrohet terapisë së konvertimit, duke përfshirë ofruesit, do të jenë “fajtor për një vepër penale” me një dënim të mundshëm deri në pesë vjet burg. Do të kriminalizohet edhe promovimi dhe reklamimi i terapisë së konvertimit, me një dënim të mundshëm deri në dy vjet.

Ata që përfitojnë nga terapia e konvertimit janë përgjegjës për një dënim me burg deri në dy vjet, dhe largimi i një fëmije nga Kanadaja për t’iu nënshtruar terapisë së konvertimit diku tjetër do të bëhej gjithashtu një vepër penale.

Projektligji thotë se terapia e konvertimit “shkakton dëm në shoqëri, sepse, ndër të tjera, ajo bazohet dhe përhap mite dhe stereotipe rreth orientimit seksual, identitetit gjinor dhe shprehjes gjinore”. Kjo përfshin “mitin se heteroseksualiteti, identiteti gjinor cisgjinor dhe shprehja gjinore që përputhet me seksin që i është caktuar një personi në lindje duhet të preferohen mbi orientimet e tjera seksuale, identitetet gjinore dhe shprehjet gjinore”. Ndër tjera në projektligj thuhet se “në dritën e këtyre dëmeve, është e rëndësishme të dekurajohet dhe denoncohet ofrimi i terapisë së konvertimit për të mbrojtur dinjitetin njerëzor dhe barazinë e të gjithë kanadezëve”.

Kryeministri kanadez Justin Trudeau e përgëzoi vendimin me një postim në Twitter të mërkurën. “Është zyrtare: Legjislacioni i qeverisë sonë që ndalon praktikën e neveritshme dhe degraduese të terapisë së konvertimit ka marrë Pëlqimin Mbretëror – që do të thotë se tani është ligj,” shkroi Trudeau. “Kanadezë LGBTQ+, ne gjithmonë do të ngrihemi për ju dhe të drejtat tuaja.”

Aktivistët e festuan vendimin, me Nicholas Schiavo, themeluesin e No Conversion Canada duke deklaruar se mbështetja që mori projektligji “dërgon një mesazh të qartë për kanadezët LGBTQ+: ju jeni të vlefshëm dhe meritoni një jetë pa lëndime”.

“Sot, ndërsa ne festojmë këtë moment historik, ne duhet të falënderojmë të mbijetuarit dhe avokimin e tyre të palodhshëm për të arritur në këtë moment ku ‘terapia’ e konvertimit është përfundimisht e jashtëligjshme në vendin tonë,” tha ai në një deklaratë të dhënë për Hill.

Miratimi i projektligjit vjen si një lehtësim për kanadezët LGBTQ+, të cilët prej vitesh presin një projektligj për të ndaluar terapinë e konvertimit. Projektligji C-6, një version i mëparshëm i legjislacionit, u hodh poshtë gushtin e kaluar dhe pësoi vonesa të vazhdueshme për shkak të pandemisë COVID-19, në krye të debateve dhe nga partia Konservatore. Avokuesit ishin të shqetësuar se nëse ligji nuk miratohej përpara zgjedhjeve të Kanadasë në shtator, një ndalim i terapisë së konvertimit nuk mund të materializohej kurrë nën një kryeministër konservator.

Fatmirësisht, me miratimin e projektligjit lëvizja kundër terapisë së konvertimit në mbarë botën vazhdon të fitojë avull. Franca, Zelanda e Re dhe Britania e Madhe, ndër të tjera, kanë konsideruar të gjitha ndalimet e terapisë së konvertimit – megjithëse ndalimi i MB-së është përballur me disa kritika për përjashtimet e saj të gjera.

Ndërkohë, në SHBA, terapia e konvertimit mbetet e ligjshme në 22 shtete, me tre shtete të tjera – Alabama, Xhorxhia dhe Florida – që kanë bllokuar ndalimet e terapisë së konvertimit në gjykatën federale. Ndërsa një projekt-ligj për ndalimin e terapisë së konvertimit në nivel federal u prezantua në Kongres në qershor, asnjë veprim nuk është ndërmarrë përtej leximit të projektligjit dhe referimit të tij në një komitet të veçantë.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top