Xhamia bëhet ‘e para në Gjermani’ që valviti flamurin e krenarisë LGBTQ+

Një xhami në Berlin ka deklaruar me krenari mbështetjen e saj për të drejtat LGBTQ+ duke mbajtur flamurin e krenarisë – duke thënë se është e para në Gjermani që e bën këtë.

Xhamia Ibn Rushd-Goethe shfaqi flamurin – një flamur klasik i krenarisë me një simbol që lexon “dashuria është hallall” në pjesën e përparme – për herë të parë para një publiku të emocionuar të premten (1 korrik).

Themeluesja e xhamisë Seyran Ateş tha për Queer.de se ajo besonte se flamuri është “jashtëzakonisht i rëndësishëm” për njerëzit LGBTQ+ të besimit mysliman.

“Kjo tregon se ata nuk duhet të zgjedhin midis besimit dhe identitetit të tyre seksual, por pranohen si të tillë, ashtu siç janë,” vazhdoi ajo.

Të pranishëm në ceremoninë e zbulimit ishin senatori i kulturës për Berlinin, Klaus Lederer dhe kryetari i bashkisë Kai Wegner, mes anëtarëve të tjerë të komunitetit.

Një stiker që lexon “Dashuria është hallall” mbi një flamur krenarie brenda xhamisë Ibn Rushd-Goethe në Berlin, Gjermani më 1 korrik 2022. (Foto nga Adam BERRY / AFP)

Një nga gjashtë imamët e xhamisë, Mo el-Ketab, tha për Deutsche Welle-n se xhamia do të shërbente si një “vend i sigurt për njerëzit që janë të ndryshëm, kështu që edhe ata mund të përjetojnë anën shpirtërore të jetës së tyre. Shpresoj që edhe shumë xhami të tjera të tregojnë flamurin në këtë mënyrë ose të vendosin shenja të tjera pozitive për komunitetin LGBTQ+”.

Anëtari i bordit të CSD-së së Berlinit Marc Eric-Lehmann ishte gjithashtu në ceremoninë e xhamisë, duke thënë se shfaqja ishte “një shenjë tepër e fortë” për përparimin e të drejtave LGBTQ+.

“Njerëzit queer gjithashtu mund të jenë fetarë dhe të besojnë në Zot,” tha ai. “Ne nuk duhet të flasim vetëm për hapësira të sigurta në bare dhe klube në Berlin, duhet të flasim edhe për hapësira të sigurta në vendet e adhurimit.”

Berlin Pride, zakonisht i referuar si Dita e Rrugës Christopher në Berlin (CSD), do të fillojë më 23 korrik, me rreth 500,000 njerëz që pritet të marrin pjesë. Krenaria e parë e qytetit ndodhi në vitin 1979 dhe synonte të promovonte dukshmërinë LGBTQ+ dhe të luftonte kundër pabarazisë.

Pavarësisht se u zotua të përmirësojë ndjeshëm të drejtat LGBTQ+ gjatë viteve të fundit, Gjermania ka ende një rrugë të gjatë për të bërë në zotimet e saj për të reformuar ligjet që rrethojnë pakicat queer.

Si pjesë e përpjekjeve të saj, Gjermania emëroi komisionerin e saj të parë për pranimin e diversitetit seksual dhe gjinor në janar 2022. Politikani i Partisë së Gjelbër Sven Lehmann u emërua për të mbikëqyrur strategjinë e vendit LGBTQ+.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top