Tu e lexu qitash
Nobuko Yoshiya: Ikona queer japoneze që birësoi të dashurën e saj për të shmangur ndalimin e martesës së të njëjtit seks

Nobuko Yoshiya: Ikona queer japoneze që birësoi të dashurën e saj për të shmangur ndalimin e martesës së të njëjtit seks

Nobuko Yoshiya u bë një nga autoret më të suksesshme japoneze në shekullin e 20-të, duke vënë në qendër të vëmendjes së saj identitetin e saj queer.

Nobuko Yoshiya jetoi një jetë revolucionare. Përveç jetës haptazi si queer në Japoninë e fillimit të shekullit të 20-të, ajo ishte pioniere e trillimeve safike (Safizmi, një term ombrellë gjithëpërfshirës për tërheqjen ose marrëdhëniet midis grave – pavarësisht nëse ato identifikohen si lezbike, biseksuale, aseksuale, trans, jobinare ose queer) dhe mangës së sotme popullore shōjo.

Ajo ishte një nga autoret gra më të suksesshme komerciale të Japonisë gjatë jetës së saj, aq sa zotëronte një numër të konsodierueshëm shtëpish. Njërën prej tyre, të cilën ajo e ndërtoi me partneren e saj, që atëherë është kthyer në një muze kushtuar punës së saj.

Yoshiya u specializua në novela romancë dhe imagjinare që fokusoheshin në marrëdhëniet queer midis grave në një kohë kur tema të tilla ishin tabu.

Pavarësisht nga të gjitha arritjet e saj, veprat e saj janë përkthyer rrallë në anglisht. Por ndikimi i punës së saj ndihet shumë përtej komuniteteve ku ajo është një ikonë e njohur.

Shkrimi dhe stili i saj ndikoi në një nga eksportet kulturore më të gjera të Japonisë: manga, një term ombrellë për librat komikë japonezë ose novelat grafike që përqendrohen në rrëfimin zhytës të tregimeve përmes fotografive.

Manga ka një bazë të madhe fansash në mbarë botën. Disa manga të njohura janë përshtatur në programe televizive dhe frymëzojnë prodhime skenike.

Puna e Yoshiya hodhi themelet për shōjo manga, një kategori që targeton gratë adoleshente dhe gratë e reja. Tregimet shpesh prekin miqësi të ngushta femërore që janë në dukje platonike, por edhe mjaft të paqarta për t’i lejuar autorët të shmangin censurën dhe lexuesit queer të ndihen të ndëgjuar.

Pjesa më e madhe e shkrimeve të Yoshiya-s mbrojti ndjenjat safike dhe popullariteti i veprave të saj i bëri këto marrëdhënie të këndshme për një masë lexuesish. Historitë e saj sfiduan gjithashtu strukturat tradicionale shoqërore në Japoni në një kohë që kërkonte respektim të rreptë ndaj normave gjinore.

Por nuk ishte vetëm puna e Nobuko Yoshiya-s ajo që ishte gjurmë – ishte gjithashtu mënyra se si ajo vendosi ta jetonte jetën e saj hapur, plot dashuri.

Jeta e Nobuko Yoshiya

Yoshiya lindi në 1896 në Niigata, një qytet port në ishullin kryesor të Japonisë Honshu. Ajo ishte vajza e vetme në një familje me pesë fëmijë.

Prindërit e saj kulturalisht konservatorë ushtronin presion mbi Yoshiya për t’u përshtatur me modelet tradicionale të sjelljes. Këtu përfshiheshin normat gjinore, të cilat prej kohësh i kanë pozicionuar gratë si kujdestaret kryesore të familjeve të tyre.

Në vitin 1915, Yoshiya u zhvendos në Tokio dhe filloi të kundërshtonte pritshmëritë gjinore të Japonisë.

Ajo mori pjesë në mbledhjet e Seitō, revistës pioniere feministe japoneze, dhe takoi shkrimtare të tjera që gdhendnin jetë të ndara nga norma heteronormative.

Yoshiya ndryshoi prezantimin e saj duke i prerë flokët shkurtë. Ajo gjithashtu u zhvendos nga veshja e kimonos, fundeve dhe fustaneve për të adoptuar një stil më androgjen, duke veshur veshje për meshkuj.

Ajo gjithashtu filloi të krijonte serinë e saj letrare, Përrallat e lules. Të shkruara ndërmjet viteve 1916 dhe 1924, këto përfshinin 52 histori miqësish romantike midis vajzave të reja dhe ishin shumë të njohura ndër studentet femra.

Shumica e përrallave përshkruanin marrëdhënie të forta emocionale, të mbushura me mall nga larg, dashuri të pashpërblyer dhe disa puthje të sinqerta.

Yoshiya u përqendrua përsëri në dashurinë queer në veprën e saj më të njohur, Dy të virgjëra në papafingo (1919). Historia e dashurisë përshkruan dy shoqe në konvikt, të cilat jetojnë së bashku, zbulojnë ndjenjat e tyre për njëra-tjetren dhe vendosin të jetojnë së bashku si çift.

Puna rrëqethëse paraqiti tema të forta feministe, ndërsa personazhet përqafuan marrëdhënien e tyre pa asnjë ndëshkim për seksualitetin e tyre, gjë që ishte e pazakontë për atë kohë.

Edhe pse e famshme për veprat e saj në mënyrë eksplicite queer, librat e mëvonshëm të Yoshiya ishin dukshëm më pak të hapur, ndoshta një përgjigje ndaj realitetit komercial dhe në përputhje me pritshmëritë e një audiencë më të gjerë.

Puna e saj pas Dy të virgjëra në papafingo reduktoi përfaqësimin flagrant të dashurisë mes grave dhe në vend të kësaj u fokusua tek shtëpiaket në martesa të pakënaqura.

Në këto vepra, personazhi kryesor krijoi një lidhje intensive, por platonike me një grua tjetër. Por sa herë që diçka që i ngjante një marrëdhënieje queer fillonte të formohej, një personazh do të përfundonte papritmas jashtë fotos.

Identiteti queer i Yoshiya mund të ketë qenë i fshehur në disa prej veprave të saj, por ajo nuk e fshehu jetën e saj personale të dashurisë.

Nobuko Yoshiya birësoi dashurinë e jetës së saj

Yoshiya takoi dashurinë e jetës së saj Monma Chiyo, një mësuese matematike 23-vjeçare, në vitin 1923. Marrëdhënia dhe partneriteti i tyre bashkëpunues zgjati për më shumë se pesë dekada.

Kur puna e Chiyo-s e ndau çiftin për 10 muaj, Yoshiya i dërgoi të dashurës së saj një propozim praktik për marrëdhënien e tyre të ardhshme në një letër.

Ajo shkroi:

“1. Ne do të ndërtojmë një shtëpi të vogël për ne të dyja”. 

“2. Unë do të bëhem kryefamiljarja dhe do t’ju adoptoj zyrtarisht.”

“3. Ne do t’i kërkojmë një miku që të shërbejë si ndërmjetës dhe të mbajmë një dasmë.”

Martesa e të njëjtit seks nuk ishte dhe ende nuk është e ligjshme në Japoni. Birësimi ishte i vetmi boshllëk në sistemin ligjor të vendit që lejoi dy gra të palidhura të zotëronin prona dhe të merrnin vendime mjekësore së bashku.

Chiyo pranoi dhe çifti, të paktën zyrtarisht, u bënë nënë e bijë. Ato u transferuan në një shtëpi të vogël në Tokio.

Më vonë, suksesi i Yoshiya-s fitoi mjaftueshëm honorare për të zotëruar pesë shtëpi. Pas vdekjes së saj në 1973, ajo dëshironte që shtëpia e saj në Kamakura të përdorej për aktivitetet kulturore të grave dhe më vonë do të bëhej një muze kushtuar shkrimtares legjendare.

Chiyo ishte në krah të Yoshiya kur ajo vdiq dhe kujtoi përkushtimin e partneres së saj për ëndrrat e saj.

“Edhe në moshën e saj të vjetër, zonja Yoshiya mbeti në ndjekje të aromës së ëmbël të ëndrrave të saj të vajzërisë. Ndoshta kjo është arsyeja pse më tërhoqi ajo”, tha Chiyo. “Kalimi i 50 viteve është, ndoshta, vetëm ëndrra e një zonje.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top