Tu e lexu qitash
Belgjika emëron ministren e parë trans në Evropë

Belgjika emëron ministren e parë trans në Evropë

Emërimi i Petra De Sutter si zëvendës kryeministre e Belgjikës – ministre e parë transgjinore në Evropë – është një moment historik.

De Sutter ka qenë gjithmonë e hapur në lidhje me identitetin e saj trans dhe kurrë nuk ka kërkuar ta fshehë atë fakt në karrierën e saj politike. Megjithatë, ishte gjithnjë e qartë se ajo është shumë më tepër se ai identitet.

Si mjeke dhe profesoreshë e gjinekologjisë, ajo ka qenë një kampione e të drejtave të grave, barazisë gjinore dhe të drejtave riprodhuese seksuale. Në çdo pozicion politik që ajo ka mbajtur – qoftë në senatin belg, asamblenë parlamentare të Këshillit të Evropës apo Parlamentin Evropian – ajo ka qenë një avokuese e fortë për të drejtat LGBTQ.

Por është aftësia e saj në shumë fusha të tjera dhe historiku i saj mbresëlënës profesional që, së bashku me avokimin e saj, kanë përcaktuar karrierën e saj dhe i kanë dhënë asaj respektin e kolegëve të saj.

Që mbulimi mediatik i emërimit të saj si zëvendës kryeministre u përqendrua në punën e saj sesa në identitetin e saj trans është një reflektim jo vetëm i karrierës së saj mbresëlënëse politike por edhe i natyrës progresive të politikës belge sot. Nuk është e vështirë të imagjinohet se titujt do të dukeshin shumë ndryshe në një vend tjetër – madje edhe në një vend tjetër evropian, shkruan Politico.

De Sutter mund të mos i ketë bërë kurrë të drejtat trans në fokus të punës së saj, por ajo kurrë nuk është shmangur nga të qenit një model. Më e rëndësishmja për njerëzit trans, fakti që ajo është pranuar në një nivel kombëtar, dhe se ajo trajtohet në mënyrë të drejtë dhe me respekt në media, është një shenjë shpresëdhënëse në një kohë kur identitetet trans po zhvlerësohen dhe po ligjësohen në një numër në rritje të vendeve evropiane.

Në Rumani, Gjykata Kushtetuese diskutoi këtë javë legjislacionin për të fshirë diskutimet e gjinisë dhe identitetit gjinor plotësisht nga çdo programi mësimor. Legjislacion i ngjashëm është futur tashmë në Bullgari. “Karta e Familjes” e Polonisë, e nënshkruar nga Presidenti Andrzej Duda, do të ndalojë mësimet mbi çështjet LGBTQ në shkolla. Dhe në Mbretërinë e Bashkuar, mbrojtësit e të drejtave kanë paralajmëruar se udhëzimet e reja konfuze arsimore rrezikojnë të interpretohen në kuptimin që shkollat ​​nuk duhet të përdorin materiale që diskutojnë identitetin gjinor dhe mundësinë e të qenit transgjinor.

Më parë këtë vit, në fillim të bllokimeve të koronavirusit, Hungaria prezantoi legjislacionin për të ndaluar në mënyrë efektive njohjen e gjinisë, ndërsa në Rusi lëvizjet legjislative janë duke u zhvilluar për të bërë të njëjtën gjë.

Ndërsa një numër shqetësues i qeverive po përpiqen në mënyrë aktive të mohojnë komunitetin LGBTQ dhe njerëzit trans në shoqërinë e tyre, është për të mirë të shohësh sistemin politik të Belgjikës që përqafon një anëtar të komunitetit LGBTQ si të barabartë.

De Sutter nuk e arriti pozicionin e saj të fuqishëm në qeverinë e re belge sepse ajo është një grua trans që sjell ekspertizë për çështje specifike në lidhje me të drejtat LGBTQ dhe të drejtat trans. Ajo u emërua për shkak të aftësive të saj si politikane dhe politikëbërëse me përvojë.

Ky është një vërtetim i identitetit të saj si politikane dhe si grua trans – dhe është një kundërpërgjigje ndaj sulmeve kundër identiteteve trans që ndodhin në pjesë të tjera të Evropës.

Identiteti gjinor i De Sutter mund të mungojë në titujt kryesor në Belgjikë. Por kjo mungesë po dërgon një mesazh të fuqishëm.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top