Tu e lexu qitash
Mijëra njerëz protestojnë ndërsa Hungaria kalon ligjin e ri mbi “Propagandën” LGBTQ+

Mijëra njerëz protestojnë ndërsa Hungaria kalon ligjin e ri mbi “Propagandën” LGBTQ+

Parlamenti i Hungarisë miratoi një projekt-ligj të martën që ndalon përshkrimet e njerëzve queer dhe transgjinorë në media që synojnë të miturit.

Legjislacioni është krahasuar me ligjin e Rusisë të kritikuar gjerësisht në vitin 2013 që ndalon përhapjen e “propagandës” LGBTQ+.

Propozuar nga Partia në pushtet Fidesz, ligji u reklamua si goditje e pedofilisë pas një serie skandalesh që kanë tronditur qeverinë hungareze. Ish ambasadori i saj në Peru u arrestua për posedim të pornografisë së fëmijëve korrikun e kaluar dhe dy udhëheqës të Fidesz u zunë në orgji që nga viti 2019. Më e fundit prej tyre, në të cilën një ligjvënës parlamentar u përpoq të shmangte arrestimin pasi një aheng seksi gej u bastis në dhjetor , bëri tituj ndërkombëtarë.

Por avokuesit thonë se ndëshkimet më të rrepta për krimet seksuale që përfshijnë të rinj nën moshën ligjore të pëlqimit maskojnë qëllimin e vërtetë të projektligjit: shënjestrimin e komunitetit LGBTQ+. Sipas legjislacionit, çdo shfaqje televizive që përshkruan “devijimin nga seksi biologjik i një personi, ndryshimin e gjinisë, përhapjen ose portretizimin e homoseksualitetit” do të lejohet të transmetohet vetëm në mes të orëve 10:00 dhe 5 të mëngjesit, sipas New York Times.

Kufizimet zbatohen në të gjitha format e medias, përfshirë filmat, reklamat dhe letërsinë. Lëndët LGBTQ+ mund të mësohen në orët e edukimit seksual vetëm nëse mësimi pohon “identitetin kushtetues” të Hungarisë dhe nuk “propagandon sjelljen konsensuale të të njëjtit seks ose pohimin e gjinisë së dikujt”, sipas Amnesty International.

Mijëra aktivistë u mblodhën jashtë mureve të Asamblesë Kombëtare të Hungarisë ndërsa parlamentarët diskutuan propozimin të hënën, duke brohoritur “Ne jemi këtu!” Në komentet për Agence France Presse, kritikët e kritikuan projektligjin si “anti-fëmijë, anti-familje dhe anti-njerëzore” dhe një “përpjekje cinike, pashije dhe e qëllimshme nga qeveria Orban për të shkelur të drejtat e njerëzve LGBT. ”

Ligjvënësit e opozitës organizuan një largim në protestë për legjislacionin, duke bojkotuar votimin përfundimtar. Por me Fidesz që kontrollon një shumicë parlamentare, në fund të fundit rezistenca ishte pa rezultat: Projekt-ligji kaloi në një votim 157-1.

Grupet LGBTQ+ kanë sulmuar ligjin, i cili ndjek lëvizjet e udhëheqësve konservatorë gjatë vitit të kaluar për të ndaluar adoptimet e të njëjtit seks dhe për të bllokuar njerëzit trans që të korrigjojnë ligjërisht gjininë e tyre. Para votimit, Háttér Society tha se masa “rrezikon shëndetin mendor të të rinjve LGBTQI duke e bërë më të vështirë për ta që të marrin arsim parandalues ​​dhe mbështetje pohuese në kohën e duhur”.

“Ata kanë të drejtë për një arsimim që i ndihmon ata të zhvillohen në njerëz të shëndetshëm, plotësisht të plotë, që do të thotë se ata duhet të marrin informacione të përshtatshme dhe gjithëpërfshirëse rreth seksualitetit dhe jetës familjare,” tha një zëdhënës i organizatës hungareze të avokimit në një deklaratë.

Mbi 83,000 njerëz kanë nënshkruar një peticion që kundërshton ligjin, sipas Reuters.

Ndërsa miratimi i legjislacionit sinjalizon kthesën gjithnjë e më të fortë të qeverisë hungareze në vitet e fundit, ai gjithashtu parathotë atë që mund të jetë një ofertë çuditërisht e ashpër për rizgjedhje për Kryeministrin Viktor Orban. Pavarësisht se kishte fituar tre garat e tij të mëparshme, qeveria e Orban u kritikua për shkatërrimin e përgjigjes së saj pandemike, me 84,000 Hungarezë që vdiqën nga koronavirusi i ri. Hungaria ka nivelin e dytë më të lartë të vdekjes nga COVID nga çdo vend në botë, pas vetëm Perusë.

Fushata e Orbanit 2022 po sfidohet nga 6 grupe opozitare, të cilat kanë bashkuar forcat për të ndaluar udhëheqësin konservator të shërbejë një mandat tjetër. Opozita ka “arritur të barazohet me Fidesz në sondazhet e opinioneve”, sipas CNN.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top