Tu e lexu qitash
Hungaria ndalon çiftet queer të adoptojnë fëmijë

Hungaria ndalon çiftet queer të adoptojnë fëmijë

Hungaria ka miratuar një ligj të pritur prej kohësh që ndalon birësimet e të njëjtit seks, në vazhdën e goditjeve të të drejtave LGBTQ+ në vendin e Evropës Lindore.

Të miratuar të martën, rregulloret e reja ndalojnë personat beqarë ose të pamartuar të birësojnë fëmijë, gjë që kritikët thonë se është një ndalim de facto i birësimeve LGBTQ+. Hungaria, një nga kombet më konservatore të Evropës Lindore, ndaloi martesën e të njëjtit seks në ndryshimet në kushtetutën e saj të themeluar në 2012.

Sipas NBC News, Ministrja hungareze e Drejtësisë Judit Varga pretendoi se do të bëheshin përjashtime në rastet kur, për shembull, një fëmijë prindërit e të cilit vdiqën adoptohet nga një teze, por Varga sugjeroi që asnjë ndarje e tillë nuk do t’u jepej çifteve të të njëjtit seks. . “Rregulli kryesor është që vetëm çiftet e martuara mund të birësojnë një fëmijë”, tha ajo, “domethënë një burrë dhe një grua të martuar.”

Grupet globale të avokimit dënuan ndalimin, me Amnesty International që tha se e marta është një “ditë e errët për komunitetin LGBTQ të Hungarisë dhe një ditë e errët për të drejtat e njeriut”.

“Këto ligje të reja diskriminuese, homofobike dhe transfobike – të nxituara nën mbulesën e pandemisë së koronavirusit – janë vetëm sulmi i fundit ndaj njerëzve LGBTQ nga autoritetet hungareze,” tha David Vig, drejtori i Amnesty International në Hungari, në një deklaratë.

Legjislacioni gjithashtu përfshiu dy ndryshime shtesë në kushtetutën e Hungarisë duke synuar komunitetin transgjinor. E para thotë se “nëna është femër dhe babai është mashkull”, ndërsa e dyta pretendon se vendi “mbron vetë-identitetin e seksit të fëmijëve nga lindja”. Kjo gjuhë mund të interpretohet si kufizim i së drejtës së njerëzve trans për të pasur fëmijë ose për të jetuar sipas identitetit të tyre gjinor, megjithëse Varga nuk ofroi sqarime.

Një draft i projekt-ligjit u paraqit fillimisht në Asamblenë Kombëtare të Hungarisë në nëntor dhe u pa gjerësisht si i sigurt për të kaluar me Partinë e djathtë ekstreme Fidesz që kontrollonte dy të tretat e vendeve parlamentare. Më parë këtë vit, vendi doli në titujt ndërkombëtarë pasi miratoi legjislacionin që ndalon njerëzit trans të korrigjojnë identitetin gjinor të shënuar në certifikatat e tyre të lindjes.

Ligji u finalizua në vazhdën e një skandali në të cilin József Szájer, një parlamentar me Partinë në pushtet Fidesz, u kap nga policia pasi u përpoq të largohej nga një orgji homoseksuale në Belgjikë e mbajtur në kundërshtim me kufizimet ndaj COVID-19. Szájer, i cili thuhet se ishte autori i ndalimit të martesave të të njëjtit seks në Hungari, që atëherë ka dhënë dorëheqjen.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top