Tu e lexu qitash
Zelanda e Re tani ka parlamentin më LGBT+ në botë

Zelanda e Re tani ka parlamentin më LGBT+ në botë

Zelanda e Re tani ka 11 politikanë që janë hapur LGBT+ në parlamentin e saj, pas zgjedhjeve të përgjithshme të futura në një ‘valë ylberi’.

Kryeministrja e Zelandës së Re Jacinda Ardern korri një fitore të madhe me Partinë e saj të Punës të Shtunën (17 tetor). Partia tani mban 64 nga 120 vendet dhe kjo përfshin shtatë anëtarë LGBT+ – më shumë se çdo parti.

Sidoqoftë, Partia e Gjelbër ka katër politikanë LGBT+ në parlament nga 10 deputetët e saj. Kjo është 40% e totalit të saj, duke e bërë atë proporcionalisht më LGBT+ përfshirëse.

Në përgjithësi, 11 politikanët LGBT+ janë 9% e totalit në parlament.

Kjo do të thotë se tani është edhe më përfshirëse sesa Dhoma e Komunave e Mbretërisë së Bashkuar. Më parë ishte parlamenti më LGBT+ në botë me 45 nga 650 deputetë, ose 7% të totalit.

Louisa Wall, një deputete nga Partia e Punës, i tha The Australian:

‘Numrat kanë rëndësi. Ne kemi një masë kritike me dukshmëri të lartë dhe shihemi të vlefshëm. Nëse ne përfundojmë të jemi parlamenti me më së shumti përfaqësues LGBT në botë, kjo do të ishte thjesht e mrekullueshme.’

Suksesi i kontrollit të koronavirusit

Politikanët që janë hapur queer përfshijnë Ministrin e Financave Grant Robertson. Ai festoi fitoren e zgjedhjeve duke postuar një foto në Twitter të deputetëve të Partisë së Punës jashtë parlamentit.

Anëtarja tjetër LGBT+ deputete nga Partia e Punës Louisa Wall paraqiti projekt-ligjin që pa Zelandën e Re të legalizonte martesat e të njëjtit seks në 2012. Gjithashtu në Partinë e Punës janë Ayesha Verrall dhe Shanan Halbert.

Të Gjelbrit tashmë kishin Jan Logie dhe Chlöe Swarbrick por tani Elizabeth Kerekere dhe Ricardo Menéndez March u janë bashkuar atyre.

Ndërkohë partia kryesore e opozitës së Zelandës së Re nuk ka ndonjë përfaqësim të hapur LGBT+, megjithëse ka 35 vende. Po kështu, as partia tjetër e opozitës së krahut të djathtë, ACT, e cila ka 10 deputetë.

Në qershor, ish-udhëheqësi i Partisë Kombëtare Todd Muller tha për APP se ai nuk ishte i përqendruar në marrjen e një përfaqësuesi LGBT+ në parlament. Ai tha:

‘Nuk është diçka në të cilën jam përqendruar veçanërisht, duke siguruar që ne të gjejmë dikë që mund ose nuk përfaqëson komunitetin LGBTI. ‘

Fitorja e madhe e Ardern vjen pas suksesit të saj në menaxhimin e pandemisë së koronavirusit në vend. Ajo mbylli me shpejtësi kufijtë për turistët ndërkombëtarë dhe vetëm 25 njerëz kanë vdekur nga COVID-19 në vend.

Ajo gjithashtu miratoi masa të rrepta të kontrollit të armëve pas të shtënave në xhaminë Christchurch në mars 2019.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top