Tu e lexu qitash
Hungaria detyron botuesin të shtypë etiketat paralajmëruese mbi librat me përmbajtje LGBTQ+

Hungaria detyron botuesin të shtypë etiketat paralajmëruese mbi librat me përmbajtje LGBTQ+

Qeveria e Hungarisë ka lëshuar një urdhër që do të kërkojë etiketa paralajmëruese për libra me përmbajtje LGBTQ+, raporton Reuters.

Masa erdhi pas botimit të antologjisë përrallore Wonderland Is For Everyone nga grupi botues i lezbikeve Labrisz, i cili përmban një drenushë që dëshiron të bëhet një dre dhe një poezi në lidhje me martesën e dy princërve. Siç raportoi Reuters, autori, Boldizsar Nagy, një romë 37-vjeçar gej, i tha Reuters se libri kishte për qëllim “t’i mësonte fëmijët të ishin të respektueshëm ndaj njerëzve të të gjitha prejardhjeve”, përfshirë pakicat racore dhe personat me aftësi të kufizuara, të cilët gjithashtu përshkruhen në antologji.

Pavarësisht pohimit të Nagy, qeveria hungareze mbrojti urdhrin e saj duke thënë se libri “fsheh faktin se ai përshkruan sjellje që nuk përputhen me rolet tradicionale gjinore”.

Urdhri do të kërkojë që Labrisz të vendosë vërejtje në të gjithë librat e tyre, por kompania botuese është bashkuar me grupin hungarez të të drejtave LGBTQ+ Shoqëria Háttér për të paditur qeverinë mbi këtë masë, e cila ata thonë se është diskriminuese dhe antikushtetuese. Në një deklaratë me email për ta, organizata tha se etiketat paralajmëruese arrijnë në “stigmatizimin veprave që përshkruajnë diversitetin shoqëror”.

“Kufizimi ose përpjekja për të kufizuar shfaqjen e një” modeli sjelljeje që devijon nga rolet tradicionale gjinore “shkon kundër lirisë së shprehjes dhe ndalimit të diskriminimit të garantuar nga Ligji Themelor,” deklaroi grupi.

Wonderland Is For Everyone ndezi një sërë sulmesh anti-LGBTQ+ nga politikanët hungarezë vitin e kaluar. Dóra Dúró, nënkryetarja e Lëvizjes Atdheu ynë, një parti e djathtë ekstreme hungareze, thuhet se e shkatërroi librin në një copëzues gjatë një konference shtypi, përpara se ta referonte atë si “propagandë homoseksuale”.

Shoqata Hungareze e Botuesve dhe Librashitësve u bashkua me aktivistët e të drejtave të njeriut në kritikimin e censurës së qeverisë ndaj materialeve pro-LGBTQ+. Kritikët krahasuan reagimin e ashpër me djegiet masive të librave nën regjimet totalitare, sipas revistës Time.

“Të gjithë librat mund të kritikohen dhe një politikan mund ta bëjë këtë në çdo kohë para publikut më të gjerë. Shkatërrimi i librave për t’i shërbyer qëllimeve politike është, megjithatë, një nga kujtimet më të turpshme historike në Hungari dhe Evropë, “tha shoqata në një deklaratë, sipas Hungarisë Sot. ”Nuk është një shprehje e thjeshtë e mendimit, por një bashkësi me trashëgiminë e librave nazistë dhe copave të librave komunistë. Hiqni duart nga librat! ”

Polemikat pasojnë një valë të legjislacionit anti-LGBTQ+ të futur në Hungari gjatë vitit të kaluar. Majin e kaluar, vendi votoi me sukses për t’u mohuar transgjinorëve të drejtën për të korrigjuar gjininë e shënuar në certifikatat e tyre të lindjes, martesës dhe vdekjes. Duke vepruar kështu, legjislacioni gjithashtu i ndalon ata të ndryshojnë ligjërisht emrat e tyre: Emrat zgjidhen nga një listë e ndarë gjinore nga Akademia e Shkencave e Hungarisë.

Në nëntor, Hungaria lëvizi gjithashtu për të ndaluar çiftet e të njëjtit seks nga birësimi. Barazia martesore është ndaluar që nga viti 2012 si rezultat i ndryshimeve të shtuara në kushtetutën e saj kombëtare.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top