Tu e lexu qitash
Amnesty International: Kosova ndër vendet që kanë dështuar të mbrojnë njerëzit trans nga COVID-19

Amnesty International: Kosova ndër vendet që kanë dështuar të mbrojnë njerëzit trans nga COVID-19

Organizata botërore e të drejtave të njeriut Amnesty International, së fundmi ka publikuar një analizë të gjendjes globale të njerëzve transgjinorë, dhe si pandemia e COVID-19 ka ndikuar në jetët e komunitetit më të përndjekur në botë.

Në këtë analizë, Amnesty International ka intervistuar njerëz trans nga e gjithë bota si dhe ka analizuar politikat e qeverive në (mos)mbështetjen e personave trans përgjatë pandemisë. Në këtë analizë, AI përmend Kosovën si një ndër vendet të cilët nuk kanë përfshirë njerëzit trans në pakot emergjente të ndihmave sociale e ekonomike, dhe si pasojë, personat trans në Kosovë janë detyruar të kërkojnë metoda ilegale të trajtimit gjinor e shëndetësor.

Mospërfshirja e personave trans në agjendat shtetërore të Kosovës nuk është diçka e re.

Ashtu siç një aktiviste trans nga Tonga, i tha Amnesty International kur u pyet në lidhje me ndikimin e pandemisë në njerëzit trans në Ishujt Paqësor, se “COVID-19 mund të jetë një vrasës i ri – por urrejtja na ka vrarë për dekada”.

Joey, e cila ndihmoi në themelimin e organizatës së vetme të Tongës për njerëz trans, jo binarë dhe me gjini jo-konforme, ka të drejtë. Midis 2008 dhe 2020 ka pasur një rritje vjetore të vrasjeve të njerëzve trans dhe me gjini diverse, sipas gjetjeve më të fundit të Projektit të Monitorimit të Vrasjeve Trans. Deri më 30 Shtator 2020, 350 njerëz trans dhe me gjini diverse u vranë globalisht.

Statistikat e projektit TMM për këtë periudhë gjithashtu nxjerrin në pah format e ndërthurura të diskriminimit me të cilat përballen shumë njerëz trans; njerëzit me ngjyrë përbënin 79% të njerëzve trans të vrarë në SHBA; dhe 62% e njerëzve trans të vrarë, profesioni i të cilëve ishte i njohur ishin punëtorë seksi.

Këto shifra janë mjaft të tmerrshme, por ato nuk kapin madhësinë e plotë të abuzimit të kryer ndaj shumë njerëzve trans në baza ditore.

Dhuna dhe abuzimi ndaj personave trans është rritur gjatë pandemisë. Në disa raste, ky është një rezultat i drejtpërdrejtë i masave të bllokimit të cilat detyrojnë njerëzit trans të izolohen me familjet armiqësore. Të tjerët janë detyruar ta vendosin veten në situata të rrezikshme për të siguruar jetesën; ky është veçanërisht rasti me punëtorët seksi trans, të cilët kanë rrezikuar ekspozimin ndaj virusit, ose takuan klientë në vende të pasigurta në mënyrë që të vazhdojnë të punojnë mes bllokimeve.

Ky është rasti edhe në Shqipëri, ku sipas studimit të fundit nga Aleanca LGBT të quajtur “Situata e Komunitetit LGBTI+ gjatë pandemisë Covid-19”, studimi më i madh i kryer ndonjëherë në Shqipëri për komunitetin LGBTI, personat trans janë detyruar të bëjnë punë seksi dhe të ekspozohen direkt ndaj COVID-19.

Pandemia gjithashtu ka zbuluar se si vitet e diskriminimit kanë shtyrë shumë njerëz trans në margjina, duke i lënë ata të prekshëm nga shkatërrimet ekonomike të COVID-19.

Pak para Ditës së Përkujtimit Trans, Amnesty International foli me njerëz trans në të gjithë botën për përvojat e tyre të pandemisë. Llogaritë e tyre e bëjnë të qartë se sistemet e vendosura ekonomike, të punësimit dhe të kujdesit shëndetësor në të gjithë botën shpesh margjinalizojnë njerëzit trans në mënyra unike.

Jetesa e kufizuar

Personat trans në shumë pjesë të botës janë të larguar nga arsimi zyrtar ose punësimi. Kjo i kufizon njerëzit trans në një gamë të ngushtë të mundësive të punës; shumica e punës që është në dispozicion është joformale ose e bazuar në industri të cilat u goditën rëndë nga pandemia.

Për shembull, në Indi, Bangladesh dhe Pakistan, gratë trans, të njohura nga ana kulturore si khwaja siras ose hijras, janë ndërprerë nga shumë mundësi arsimi dhe punësimi, dhe shpesh fitojnë jetesën duke kryer funksione ceremoniale në dasma dhe lindje fëmijësh, duke u marrë me punë seksi, ose lypje në rrugë.

Kur u vendosën masa bllokimi në të gjithë këto vende, kjo lloj pune u ndal. Aktivistët trans në rajone të Punjab dhe Sindh të Pakistanit thanë se ata njohin gra trans që nuk kishin më mundësi të paguanin qira pasi u zbatua bllokimi, dhe të cilat do të ishin në prag të pastrehësisë pa mbështetjen e grave dhe aktivisteve të tjera trans.

Brenda, një aktiviste filipinase trans e cila punon në të gjithë vendet në Azinë Juglindore tha se format kryesore të jetesës për gratë trans në rajon janë puna e seksit, pjesëmarrja në konkurset e bukurisë dhe performimi në vende të ndryshme argëtimi. Masat e distancës dhe bllokimit social prekën të gjitha këto industri dhe i ndërprenë gratë trans nga të ardhurat e tyre brenda natës.

Në mënyrë të ngjashme, në Ishujt Paqësor, duke përfshirë Samoa, Tonga dhe Fixhi, shumica e grave trans – të referuara kulturalisht si Leiti, Faʻafafine, Vakasalewalewa, Fakafefine dhe Palopa në ishuj të ndryshëm – janë të punësuara në industrinë e mikpritjes. Joey tha se gratë trans humbën punën e tyre me shumicë kur vizitorët ndaluan të vijnë në ishujt për shkak të pandemisë.

Është e qartë se pengesat që njerëzit trans kanë hasur historikisht në punësim kanë lënë shumë në situata të pasigurta. Pandemia ka qenë shkatërruese ekonomikisht për miliona njerëz, por ata që janë mbyllur nga tregu i punës për shkak të diskriminimit dhe urrejtjes janë goditur veçanërisht keq. Nuk duhet të ishte dashur një pandemi për të tërhequr vëmendjen për këtë, por tani qeveritë duhet të veprojnë për të siguruar që njerëzit trans të kenë qasje të barabartë në punësim dhe sigurime shoqërore.

Rreziqet e kontrolleve të identitetit

Ka mënyra të tjera në të cilat pandemia ka pasur një ndikim unik tek njerëzit trans.

Në disa vende, masat e bllokimit kanë përfshirë shfaqjen e detyrueshme të letërnjoftimeve kur njerëzit largohen nga shtëpitë e tyre për qëllime thelbësore. Njerëzit trans dhe jo binarë që jetojnë në vendet ku nuk janë në gjendje të ndryshojnë ligjërisht gjininë e tyre, thanë se kjo rezultoi në një breshëri ngacmimesh dhe armiqësish.

Në fillim të pandemisë, disa vende në Amerikën e Jugut, përfshirë Perunë, Kolumbinë dhe Panamanë, caktuan ditë specifike për burrat dhe gratë që të linin shtëpitë e tyre për gjërat e domosdoshme. Kjo i la njerëzit trans të hapur ndaj abuzimit, zhvatjes dhe ngacmimit. Një video veçanërisht tronditëse e qarkulluar në internet tregoi oficerë policie në Lima duke detyruar tre gra trans të ulen në tokë dhe të thonë: “Unë dua të bëhem burrë”.

Në disa vende personave trans nuk u lejohet dokumentacioni që u nevojitet për të hyrë në përfitimet e sigurimeve sociale.

Trinetra Haldar Gummaraju, një studente mjekësore dhe aktiviste trans, i tha Amnesty India:

“Personat transgjinorë nuk kanë qasje në kartat Aadhar, kartat e racionit, kartën PAN ose shumë dokumente identiteti që mund t’ju lejojnë të keni qasje në pajisjet themelore.”

Kujdesi shëndetësor

Përdorimi i kujdesit shëndetësor ka qenë gjithashtu një problem i madh për shumë njerëz trans gjatë pandemisë.

Njerëzit trans nëpër rajone të ndryshme thanë se stigmatizimi dhe diskriminimi që ata kanë hasur historikisht në marrjen e kujdesit shëndetësor është përkeqësuar nga pandemia.

Një problem i madh është mungesa e kujdesit shëndetësor specific për personat trans, i cili i lë njerëzit të mbështeten në forume në internet ose nga përvojat e njerëzve të tjerë trans për të marrë vendime të mëdha në lidhje me mjekimin dhe trajtimin. Ky sistem i mbështetjes nga kolegët është i vlefshëm, por mbart rreziqe. Rumi Dalle, një grua trans në Liban tha që njerëzit shpesh mendojnë se nuk kanë mundësi tjetër përveç marrjes së ilaçeve pa recetë dhe injeksioneve të hormoneve në tregun e zi pa mbikëqyrje mjekësore. Histori të ngjashme në lidhje me mungesën e mbështetjes dhe mbikëqyrjes mjekësore nga njerëzit trans ka edhe në Filipine, Tanzani, Pakistan, Indi, Sri Lanka dhe Kosovë.

Në vendet e Evropës dhe në Shtetet e Bashkuara, ku ekziston një kujdes shëndetësor trans-specifik, trajtimi gjinor dhe operacionet u shtynë kur shërbimet e kujdesit shëndetësor u rikualifikuan për t’iu përgjigjur pandemisë, duke rezultuar në një mori sfidash të shëndetit fizik dhe mendor. Kufizimet në udhëtim kanë ndikuar gjithashtu tek njerëzit që duhet të udhëtojnë në vende të tjera për të marrë trajtim gjinor ose kujdes shëndetësor. Këto raste janë të shpeshta kur njohja ligjore e gjinisë nuk është e mundur në vendet e tyre, dhe mbështetja mjekësore për ta është e padisponueshme.

Mungesa e mbështetjes

Kur njerëzit trans u pyetën nëse kishin marrë ndonjë mbështetje nga qeveria gjatë pandemisë, shumë u përgjigjën me mosbesim. Një grua trans filipinase iu referua vrasjes së Jennifer Laude, vrasësi i së cilës u fal pasi ai kishte vuajtur vetëm gjysmën e dënimit:

“Presidenti Duterte fali vrasësin e një gruaje trans. Kjo është shuplaka më e keqe që mund të marrim si gra trans […] Nëse vrasja e njerëzve trans është bërë kaq e lehtë, çfarë mund të presim nga qeveria [në kohën e pandemisë]? Asnjë mbështetje fare”.

Në mungesë të paketave specifike lehtësuese qeveritare, shumë njerëz trans u është dashur të mbështeten në ndihmën e të tjerëve në komunitetet LGBT+. Ka disa shembuj ngrohtësie të aktivistëve dhe komuniteteve trans që vijnë së bashku në përpjekjet e lokalizuara për të mbështetur ata që kanë më shumë nevojë. Në Amerikën Latine, organizata RedLacTans krijoi një rrjet solidariteti që lidh 18 vende në rajon dhe siguroi fonde të kufizuara për të mbuluar nevojat themelore si ushqimi për ata më në nevojë. Në Pakistan, aktivistët trans u bashkuan për të siguruar ndërgjegjësimin themelor rreth higjienës dhe sanitimit, shpërndanë dezinfektues, përforcues të imunitetit dhe maska.

Por aktivistët nuk duhet të futen në boshllëqet ku shtetet kanë dështuar. Qeveritë duhet të shohin me vëmendje dëmin që pandemia u ka shkaktuar njerëzve trans dhe të marrin masa të menjëhershme për të mbrojtur të drejtat e tyre.

Kjo do të thotë të sfidohen dhe të prishen pengesat sistematike, të institucionalizuara, me të cilat përballen njerëzit që kanë akses dhe të ruhet punësimi zyrtar dhe përfitimet që vijnë me të; sigurimi i kujdesit shëndetësor të duhur dhe në kohë, sigurisë ushqimore dhe strehimit; dhe mbrojtjen e njerëzve trans nga dhuna dhe ngacmimet.

Respektimi dhe promovimi i të drejtave të njeriut të personave trans është detyrim kombëtar dhe ndërkombëtar i çdo qeverie. Ndërsa shpërthehet pandemia në të gjithë botën, qeveritë duhet të njohin përgjegjësitë e tyre për të mbajtur ata që janë tashmë në margjinat e shoqërisë të mos bien në skajet e saj.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top