Tu e lexu qitash
FIFA vazhdon me vendime homofobike në fillim të Kupës Botërore në Katar

FIFA vazhdon me vendime homofobike në fillim të Kupës Botërore në Katar

FIFA i ka kërkuar skuadrës së futbollit të Belgjikës të heqë ose të mbulojë fjalën “Dashuri” nga jaka e fanellave të tyre të Kupës së Botës në Katar.

Kërkesa është e fundit nga disa akte homofobike nga FIFA në lidhje me shfaqjet e solidaritetit LGBTQ+ në turne. Në fillim të kësaj jave, skuadrat që kishin planifikuar të mbanin një shirit OneLove në Kupën e Botës u tërhoqën pasi FIFA kërcënoi me sanksione sportive.

Megjithatë, është e vështirë për tifozët e futbollit LGBTQ+ që ta marrin vendimin e FIFA-s jashtë kontekstit.

Të drejtat dhe siguria e personave LGBTQ+ në turne kanë qenë çështje shqetësuese që kur FIFA zgjodhi Katarin – një vend me një histori kriminalizimi dhe abuzimi ndaj pakicave queer – si mikpritës i Kupës së Botës 2022.

Të shtunën (19 nëntor), presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino, u tërhoq nga një shqyrtim i tillë gjatë një konference shtypi, në të cilën ai e krahasoi diskriminimin LGBTQ+ me flokë të kuq.

“Unë e di se si është ndjesia [si] të diskriminohesh… Unë u ngacmova sepse kisha flokë të kuq,” tha ai. “Plus unë isha italian.”

Infantino vazhdoi duke thënë se ai mund të “ndihet” arab, gej ose me aftësi të kufizuara në çdo ditë të caktuar. Megjithatë, ai nuk është, në fakt, asnjë nga këto.

Polemikat e FIFA-s nuk e kanë ndalur bisedën për të drejtat e LGBTQ+ në Katar. Me çdo vendim apo koment të kontestuar, ka ndodhur krejt e kundërta.

Ata që nuk respektojnë kërkesat e FIFA-s po flasin veçanërisht. Prezantuesi i Kupës Botërore të Sportit në BBC, Alex Scott, u vlerësua këtë javë për vendosjen e shiritit të OneLove në Katar, pasi ekipet që synonin ta mbanin atë u tërhoqën kur u kërcënuan me karton të verdhë.

Neni 285 i Kodit Penal të Katarit ndalon aktivitetin seksual të të njëjtit seks si për burrat ashtu edhe për gratë, me një dënim maksimal prej shtatë vjetësh burgim.

Kodi Penal gjithashtu penalizon “udhëheqjen, nxitjen ose joshjen e një mashkulli në çfarëdo mënyre për të kryer sodomi” dhe “nxitja apo joshja e një mashkulli apo femre në çfarëdo mënyre për të kryer veprime të paligjshme apo imorale”.

Një ligj për “mbrojtjen e komunitetit” (numri 17 i 2002) do të thotë që forcat e Katarit lejohen të ndalojnë njerëz deri në gjashtë muaj pa akuzë ose gjyq nëse ka “arsye të bazuara mirë për të besuar se i pandehuri mund të ketë kryer një krim”. .

Të kombinuara, këto ligje lejojnë shërbimet e sigurisë së Katarit të arrestojnë në mënyrë arbitrare personat LGBTQ+ dhe t’i ndalojnë ata pa asnjë akses në përgjegjësi apo gjykim.

Katari, zyrtarisht e njeh Islamin si fe shtetërore, dhe sipas ligjit të Sheriatit, burrat myslimanë mund të dënohen me vdekje me gurë për homoseksualitet.

Në vitin 2013, Katari, së bashku me disa shtete të tjera të Gjirit, propozuan prezantimin e testeve për të ndaluar hyrjen e personave LGBTQ+ në vend. Testet do të përfshinin kontrolle mjekësore invazive, por fatmirësisht ato nuk u prezantuan kurrë.

Që nga shpallja e Kupës së Botës, Katari është përpjekur të zbusë retorikën anti-LGBTQ+, duke thënë se vizitorët do të ishin të lirë të mbanin flamuj krenarie në lojërat e futbollit.

Human Rights Watch ka bërë thirrje për më shumë presion ndërkombëtar, duke thënë: “Sugjerimet nga zyrtarët që Katari do të bënte një përjashtim nga ligjet dhe praktikat e tij abuzive për të huajt, janë kujtime të nënkuptuara se autoritetet e Katarit nuk besojnë se qytetarët dhe banorët e tij LGBT meritojnë të drejtat themelore”.

Katari është vendi i parë i Lindjes së Mesme që pret Kupën e Botës, por kombi i vogël ka qenë nën presion të madh vitet e fundit për trajtimin e punëtorëve të huaj dhe ligjet kufizuese sociale.

Historia e të drejtave të njeriut në vend ka çuar në thirrje për ekipe dhe zyrtarë që të bojkotojnë turneun.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top